טיפול בתוצרי קנאביס לחולים בטרשת נפוצה

קנאביס לחולים בטרשת נפוצה

טרשת נפוצה (MS) היא מחלה אוטואימונית כרונית השכיחה יותר בקרב נשים מאשר אצל גברים ולרוב מופיעה בטווח הגילאים של 20 עד 40 שנים. המחלה נגרמת כתוצאה מליקוי הגורם לתאים של מערכת החיסון לחדור למח ולייצר דלקת כרונית והרס של תאי המיאלין שאחראיים על ההולכה העצבית. המילה "טרשת" מיוחסת לצלקת, הנוצרת בעקבות התהליך הדלקתי ואילו המונח "נפוצה" נגזר מכך שניתן למצוא ריבוי צלקות במוח, או בחוט השדרה. חלק ניכר מהחולים סובלים מקשיחות וכיווץ שרירים, כאבים נוירופטים, סיבוכים במערכת השתן ואף לפגיעה בראיה, בדיבור, כושר תנועה, שליטה על סוגרים ועוד. המחלה נחשבת כחשוכת מרפא ותרופות ייעודיות זמינות רק כדי לשפר את תסמיני המחלה ולהאט את התקדמותה. אחד הדרכים של הרפואה לנסות לסייע לחולים זה ע"י שימוש בחומרים אשר מחלישים את הפעילות הדלקתית של מערכת החיסון כגון סטרואידים, ובכך מסייעים להקל על הכאב הנגרם כתוצאה מהדלקת. בפועל, החולים מפתחים עמידות לסטרואידים ובנוסף תופעות לואי חמורות בשימוש ארוך טווח. יתרה מכך, טיפול נוגד דלקת אגרסיבי שכזה עלול אף לפגוע בתהליך הריפוי הטבעי המחייב תהליך דלקתי מתאים. לכן, מאחר והרפואה הקונבנציונלית מוגבלת ביכולתה לתת מענה ראוי לחולים בטרשת נפוצה, נבחנים דרכים אלטרנטיביות להילחם במחלה.

מחקרים רבים שנערכו על צמח הקנאביס בשנים האחרונות הובילו לממצאים רבים המראים את הפוטנציאל הרב של תוצרי קנאביס לטפל בליקויים נוירולוגים, כאב ודלקת. מאחר ומבחני רעילות קבעו כי חומרים מצמח הקנאביס  בטוחים לשימוש, הדרך נסללה  לאימוץ רגולטורי בשימוש בקנאביס לטיפול בסימפטומים של חולים בטרשת נפוצה בשנת 2010 שה FDA אישר את תרופת הסטיבקס. הסטיבקס הינה תרופה המבוססת על צמח הקנאביס אשר ניתנת בשאיפה לחולי טרשת נפוצה. התרופה מיוצרת בצורה מבוקרת כך שכל בקבוק של התרופה מכיל בדיוק את אותם החומרים הפעילים באותו הריכוז בדיוק. הנוסחה של התמצית היא יחס של 50%-50% בין הקנבינואידים THC ו-CBD. יחד עם זאת, יעילות הסטיבקס מוטלת בספק וזאת כנראה בגלל מינונים נמוכים ועלות גבוהה במיוחד של התרופה וללא הצדקה (מינונים הנמוכים פי כ-50 ממה שצריך ועלות של כ- 3000 שח לבקבוק המספיק לחודש).

המחקר הראשון שבחן השפעת קנאבינואידים בחולי טרשת נפוצה בוצע בשנת1981  לאחר שמספר חולים דיווחו שיפור משמעותי ב-Spasticity , לאחר אידוי של צמח הקנאביס (1).  ספסטיות נגרמת בדרך כלל מפגיעה במסלולי העצב בתוך המוח או חוט השדרה השולטים בתנועת השרירים. כתוצאה מכך ישנה עליה לא תקינה בטונוס השרירים או בנוקשות השרירים, שעלולים להפריע לתנועה, לדיבור או להיות קשורים לאי נוחות או כאב.  החוקרים גילו כי שימוש אורלי של 10 מ"ג THC שיפר באופן משמעותי את הספסטיות למשך שלוש שעות רצופות.

מחקר קליני הנערך בשנת 2003 הראה כי טיפול אורלי בתמציות קנאביס המכילות THC ו- CBD ביחס של 1:1 שיפר באופן משמעותי את ההקלה על הכאב, שליטה על שלפוחית השתן וספסטיות (2). התוצאות הללו היוו נקודת ציון משמעותית לפיתוח הסאטיבקס עליו כאמור אנו לא ממליצים.

המחקר הגדול ביותר שבחן השפעת קנאבינואידים על 500 חולים בטרשת נפוצה בוצע בשנת 2005 ובו המטופלים דיווחו הטבה משמעותית  בסימפטומים של המחלה באופן סוביקטיבי (3). יחד עם זאת, הממצאים הקליניים  הראו שיפור קל בלבד לאורך זמן בחולים שקיבלו עד 25 מ"ג ביום של THC מבודד או מהצמח השלם לעומת חולים שקבלו פלסבו.  למען האמת, תוצאה זו מעודדת  מאוד שכן אם ניתן לראות שיפור סובייקטיבי בנטילת מינונים נמוכים שכאלו לאורך זמן קצר (8 שבועות), ניתן לשער כי מנונים נכונים של קנאבינואידים שיופקו מזנים מתאימים, יוכלו לסייע בשיפור משמעותי של תסמיני המחלה.

הפוטנציאל של קנאבינואידים לסייע במחלת טרשת נפוצה מגיעה ממחקרים רבים אשר הראו כי קנאבינואידים בעלי תכונות מיוחדות אשר מסייעות לשמירה על תפקודה התקין של מערכת החיסון דבר אשר מסייע להטיב עם המחלה. שפעול מערכת האנדוקנאבינואידית ע"י חומרים המופקים מצמח הקנאביס או ע"י הגברת פעילות המערכת האנדוקנאבינואידית יכולה לסייע  במחלת טרשת נפוצה ע"י החלשת הדלקת הפתוגנית דבר היכול לשפר את התופעות של המחלה ואולי אף לעוצרה.

מחקרים ומאמרים

מחקרים ומאמרים

לורם איפסום

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית סילט אגמטן.

לורם איפסום

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית סילט אגמטן.

לורם איפסום

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית סילט אגמטן.