תוכן עניינים
Toggleאיך משיגים רישיון לקנאביס רפואי? בישראל מוגדר הקנאביס כסם מסוכן לפי פקודת הסמים המסוכנים התשל"ג (1973), והשימוש בו למטרות רפואיות דורש רישיון שניתן בפיקוח של משרד הבריאות.
על רקע תהליכים שמקלים בשנים האחרונות על ההיתרים לשימוש בקנאביס למטרות רפואיות חלה בשנים האחרונות עלייה במספר ההיתרים לשימוש בקנאביס רפואי ובצורך ברישיון לקנאביס רפואי. נכון ליולי 2023 ישנם כ 125,000 מטופלים בעלי היתר לשימוש בקנאביס למטרות רפואיות.
כיום הקנאביס לשימוש רפואי ניתן באמצעות רישיון לקנאביס. מדובר על רישיון מיוחד אשר ניתן רק בהמלצת רופא מומחה ולאחר קבלת אישור של היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות (היק"ר) או באישור ישיר של רופא שעבר הסמכה למתן מרשמים לקנאביס רפואי. ב1.1.2024 מתועדות קופות החולים לעבר להנפקת מרשמים בלבד ללא צורך ברישיון בהתוויות המאושרות בנוהל 106 של משרד הבריאות לטיפול בקנאביס, למעט מטופלי כאב והסובלים מPTSD.
רופאים שהוסמכו למתן מרשמים לקנאביס רפואי
בהתאם להחלטת ממשלה מיוני 2016, משרד הבריאות וההסתדרות הרפואית הקימו מערך הכשרה ייעודי לצורך מתן הסמכה לרופאים מומחים לנפק ישירות רישיונות לקנאביס רפואי לחולים כרוניים, בהתאם להתוויות המאושרות, ומבלי להזדקק לאישור נוסף ממשרד הבריאות.
נכון ליולי 2023 רשומים במשרד הבריאות כ-400 רופאים שעברו את ההכשרה לטיפול בקנאביס מכל תחומי הרפואה כמו: רפואה פנימית, רפואת כאב, גסטרו, אונקולוגיה, רפואת ילדים, גריאטריה, נוירולוגיה, כירורגיה, אורתופדיה, המטולוגיה ופסיכיאטריה, אך נכון להיום רק -100 פעילים בפועל.
רשימת הרופאים המעודכנת מופיעה באתר משרד הבריאות – בקישור הבא.
הקנאביס הרפואי אינו רשום כתרופה, ויעילותו ובטיחותו למטרות רפואיות טרם הוכחו באופן חד משמעי בדומה לתרופות, אך יש להתייחס אליו כאל מוצר רפואי וכחלק מהטיפול הקבוע של החולה. יש לזכור כי כמו תרופות אחרות, עלולות להיות לקנאביס תופעות לוואי מועטות שגם עליהן נלמד להתגבר בהצלחה.
לא כל אדם המקבל רישיון לקנאביס רפואי יודע כיצד לצרוך אותו בצורה נכונה, בשביל אותם אנשים, הקמנו את מרכז ההדרכה שלנו.
אז מה זה בעצם קנאביס רפואי?
מאז שחר ההיסטוריה השתמש האדם בצמח הקנאביס למטרות מזון, רפואה וטקסיות. כיום צריך באופן אבסורדי רישיון לקנאביס רפואי.
השימוש בקנאביס למטרות רפואיות מתבסס על עדויות ומחקרים והוא עשוי לסייע למטופלים הסובלים ממגוון רחב של מצבים רפואיים. בין ההשפעות המיטיבות של הקנאביס: רגיעה, שיפור תיאבון, שיפור איכות השינה, שיפור מצב רוח, הקלה בבחילות והקאות, חיזוק הנפש, הרפיית שרירים, הורדת מדדי דלקת, שיפור באיכות חיים, הקלה בכאב, איזון סוכר, איזון לחץ דם, הפחתת התקפיים אפילפטיים ועוד.
בצמח הקנאביס ישנם למעלה מ-1,000 חומרים פעילים, ובהם אותרו עד כה מעל ל-166 חומרים פעילים רפואית המכונים 'קנבינואידים', אשר השפעתם ויחסי הגומלין בניהם עדיין אינם ידועים באופן מוחלט לקהילת המדע והרפואה.
החומרים המוכרים ביותר הם:
THC (Tetra Hydro Cannabinol) – הוא החומר הפסיכואקטיבי המרכזי וככל הנראה היחידי בצמח הקנאביס, אשר הוכח כבעל תכונות רפואיות רבות, לרבות שיכוך כאב, נוגד בחילות ומאט גידולים סרטניים. קנבינואיד זה זוהה ובודד לראשונה בעולם בשנת 1964 במכון וייצמן בישראל ע"י פרופ' רפאל משולם ז"ל.
CBD (Cannabidiol) – קנאבינואיד בעל תכונות רפואיות מגוונות – למשל: נוגד דלקתיות, איחוי שברים בעצמות, הפחתת התקפיים איפלפטיים ועוד… קנבינואיד זה אף מקטין את הפעילות הפסיכואקטיבית של צמח הקנאביס, והוכח כי פעילותו נוגדת פסיכוזה ומפחיתה את תופעות הלוואי הפסיכיאטריות של THC.
CBN (Cannabinol) הוא החומר הפעיל שמיוחסת לו התועלות לשינה לאחר צריכת קנאביס, והוכח אף הוא כבעל תכונות רפואיות, בין השאר כמסייע לטיפול במחלות/ בעיות עור ובעיות שינה כמובן.
הגשת בקשה לרישיון לקנאביס רפואי מהיחידה לקנאביס רפואי באמצעות רופא
מלבד רשימת הרופאים המורשים לתת מרשם / רישיון לקנאביס רפואי, נכון להיום כל רופא בעל תואר מומחה בתחום המחלה בגינה מומלץ הטיפול בקנאביס רשאי להגיש בקשה למתן רישיון ליחידת היק"ר במשרד הבריאות, לרבות רופא בקופת חולים או במרפאת חוץ של בית חולים.
על בקשה לרישיון לקנאביס רפואי לכלול את פרטי המטופל, את אבחנות המטופל, התרופות הקבועות שהוא נוטל ותרופות שנטל בעבר. הבקשה מועברת באמצעות הרופא ליחידה לקנאביס רפואי (יק"ר) במשרד הבריאות באמצעות פקס שמספרו 02-6474810 או בדוא"ל imca@moh.health.gov.il. במידה והבקשה נענית בחיוב, מונפק רישיון אישי עבור המטופל. תוקף הרישיון הינו חצי שנה עד שנה.
לבקשה למשרד הבריאות על המטופל לצרף:
- סיכום מידע רפואי מרופא משפחה על מצבו של המטופל והמשך מעקב.
- דו"ח רכישת תרופות בשנה האחרונה מבתי מרקחת
- מטופלים עם עבר פסיכיאטרי נדרשים להגיש המלצת פסיכיאטר.
- מטופלים עם רקע של מחלות לב נדרשים להגיש המלצת קרדיולוג או מסמך המעיד על מחלה קרדיו וסקולארית יציבה.
יש לרשום כתובת מייל של המטופל בעת הגשת הבקשה על מנת שיקבל את הרישיון והמרשמים. בקשה שאינה כוללת את כל המסמכים הנדרשים לא נידונה בהמשך במשרד.
בדרך כלל הזמן הממוצע לקבלת רישיון/מרשם הוא 14 ימי עבודה עד שהבקשה מאושרת.
צפוי בעתיד: מרשם לקנאביס על ידי רופאים מומחים למחלות מסוימות
החל מיולי 2023 הוחלט במשרד הבריאות לחייב את כל קופות החולים לאפשר לכל הרופאים המומחים אשר מטפלים במסגרת תפקידים באחת מההתוויות בנוהל 106, לנפק מרשם לקנאביס, בדומה לכל תרופה אחרת, וכתחליף להגשת בקשה לרישיון ולרישיון עצמו, לחולים במחלות ספציפיות.
ההנחיות יכנסו לתוקפן ב 1.1.2024
מי זכאי לשימוש בקנאביס רפואי?
נכון להיום, לפי נוהל 106 של משרד הבריאות למתן רישיונות לטיפול בקנאביס רפואי שעודכן לאחרונה ב 02.04.2023, ניתן לקבל אישור לקנאביס רפואי בהתוויות ספציפיות.
ככלל, רישיון לשימוש בקנאביס רפואי לא יינתן אלא לאחר מיצוי הטיפולים המקובלים ובהתוויה מוכרת בלבד. ההתוויות המאושרות כיום בישראל לטיפול בקנאביס רפואי כוללות:
קנאביס לסרטן
חולי סרטן (חולים אונקולוגים) זכאים לטיפול בקנאביס בזמן הטיפול במחלה פעילה ועד חצי שנה מסיומו – לצורך הקלה בתופעות לוואי שקשורות במחלה או הטיפול בה (ובכלל זה טיפולי כימותרפיה, הקרנות ו/או טיפול בתרופות ביולוגיות ואימונותרפיה – לרבות בחילות והקאות וחוסר תיאבון, וזאת גם ללא צורך במיצוי הטיפולים התרופתיים המקובלים להקלה בבחילות. כמו כן, זכאים לטיפול חולי סרטן עם כאבים משניים למחלה האונקולוגית, לאחר "טיפול משמעותי" בתרופות המקובלות לשיכוך כאב, לשון ההנחיה.
במקרים בהם הרופא המטפל סבור כי יש להמשיך בטיפול בקנאביס בחלוף חצי השנה – יוכל להגיש בקשת הארכה למשרד הבריאות עם פירוט הסיבות להמשך הטיפול.
יצוין כי בהקשר של חולי הסרטן, לחולה המבקש אישור לקנאביס רפואי מומלץ לעבור הדרכה ייעודית וכן לעדכן את רופאיו כדי שיבחנו את השילוב של קנאביס לצד תמהיל התרופות שהוא נדרש לקבל במסגרת המאבק בסרטן (ישנם טיפולים כימותרפיים וביולוגים שעשויים להיות מושפעים בשילוב עם קנאביס) – כדי למנוע החמרה במחלה והתפתחות סיבוכים.
גם חולים עם סרטן שאובחן כגרורתי בכל שלב של הטיפול זכאים לאישור לקנאביס לצורך שיכוך כאב ממקור סרטני בשלב הגרורתי לאחר מיצוי אפשרויות טיפול מקובלות.
קנאביס למחלות מעי דלקתיות
חולי קרוהן וקוליטיס כיבית זכאים לאישור לקנאביס לאחר שמוצו ונכשלו טיפולים תרופתיים מקובלים של לפחות תרופה אחת ממשפחת מווסתי תגובה חיסונית (אימונומודולטורים), כגון אימורן, לתקופה של שלושה חודשים לפחות, ובנוסף טיפול של לפחות תרופה ביולוגית אחת לקרוהן וקוליטיס ממשפחת נוגדי TNF כגון יומירה או רמיקייד במנת העמסה מלאה – כלומר שלושה טיפולים, וכן לאחר שלילת האפשרות לביצוע ניתוח של הסרת קטע מעי חולה קצר.
קנאביס לכאב
זכאים לקנאביס מטופלים הסובלים מכאב נוירופטי ממקור עצבי ברור, המטופלים במרפאת כאב במשך שנה לפחות לפני הגשת הבקשה, ולאחר מיצוי אפשרויות טיפול מקובלות ובהמלצת מרפאת הכאב בה הם מטופלים.
קנאביס למחלות זיהומיות
מטופלים המאובחנים עם איידס – כשל חיסוני נרכש (AIDS) ללא התניה ברמת תאי CD4 של המערכת החיסונית, זכאים לאישור לקנאביס לאחר מיצוי הטיפול התרופתי המקובל, במקרים של ירידה קיצונית במשקל (רזון חולני שמשמעותו ירידה של מעל ל-10% במשקל הגוף) לצורך שיפור התיאבון והקלה בתסמיני מערכת העיכול.
קנאביס לטרשת נפוצה
אנשים עם טרשת נפוצה במצב ספסטי שלא מגיבים לטיפול המקובל זכאים לאישור לקנאביס רפואי.
קנאביס לפרקינסון
חולי פרקינסון יכולים לקבל אישור לקנאביס לאחר טיפול של שנה לפחות בתרופה אנטיפרקינסונית אם הם סובלים מכאב ולא הגיבו לטיפול התרופתי המקובל לכאב, וללא פסיכוזה פעילה.
קנאביס לטורט
חולים בוגרים עם תסמונת טורט הסובלים מהפרעה תפקודית משמעותית בחיי היומיום ואינם מגיבים לטיפול המקובל וללא פסיכוזה פעילה או סיפור משפחתי (תורשתי) של מחלות פסיכוטיות יכולים לקבל אישור לקנאביס.
במקרים אלה, בשנה הראשונה יינתן הרישיון לרכישת קנאביס רפואי לשלושה חודשים בכל פעם, ויחודש רק לאחר בחינה והמלצה משותפת של הנוירולוג והפסיכיאטרים המטפלים בחולה. מהשנה השנייה יינתן הרישיון לשנה, וחידושו יותנה גם כן בהמלצה של נוירולוג לצד המלצה של הפסיכיאטר המטפלים בחולה.
קנאביס לאפילפסיה
חולי אפילפסיה בוגרים זכאים לאישור לקנאביס בתנאים ספציפיים: אלו המאובחנים כחולי אפילפסיה קשה לפחות שנתיים הסובלים מהפרעה תפקודית משמעותית (התקפים אפילפטיים הגורמים למוגבלות, כולל התקפים קלוניים כלליים, התקפים מסוג חלקי-מורכב והתקפים מוקדיים אחרים, אם הם גורמים לסכנת נפילה וחבלה והתקפים טוניים או אטוניים כלליים, ובתנאי שהאפילפסיה עמידה לטיפול, לאחר כשלון של לפחות ארבע תרופות אנטי-אפילפטיות רשומות כמונותרפיה או כתרופות הניתנות במשולב, כשתדירות ההתקפים היא לפחות התקף אחד לחודש תוך טיפול תרופתי מתועד.
זכאים לטיפול גם קטינים הסובלים מאפילפסיה קשה בלתי נשלטת, לאחר כשלון טיפולים מקובלים בלפחות ארבע תרופות/ טיפולים, ובכללם עמידות או אי הצלחה באחד או יותר מהבאים: דיאטה קטוגנית, קוצב וגאלי ו/או ניתוח.
קנאביס לחולים סופניים
מטופלים חולים סופניים עם תוחלת חיים מוערכת רפואית של עד חצי שנה זכאים לאישור לקנאביס.
קנאביס לפוסט טראומה
רשאים לקבל אישור לקנאביס רפואי גם מטופלים הסובלים מתסמונת פוסט טראומה (PTSD) בדרגת חומרה בינונית ומעלה, העונים לקריטריונים של 30% נכות לפחות לפי סעיפי המרכז לביטוח לאומי, כשהנכות נמשכת מעבר לשלוש שנים ומאופיינת במצוקה נפשית רבה, וזאת במידה ומוצו לפחות שתי התערבויות תרופתיות מקובלות לפרקי זמן מינימאליים של חודשיים כל התערבות וכן מוצו שתי התערבויות פסיכולוגיות מקובלות, וכשהמטופל ללא היסטוריה של פסיכוזה או שימוש לרעה בסמים.
בשנה הראשונה יוגבל הרישיון לשישה חודשים בכל פעם, ומהשנה השנייה יינתן למשך שנה. בשנת 2019 שונו הנהלים ולקבלה וחידוש רישיון לקנאביס לנפגעי פוסט טראומה נדרש מעתה מילוי טופס ייעודי מיוחד על ידי הפסיכיאטר המטפל הכולל פירוט נרחב של הטיפולים הנוספים שעבר המטופל וכן הצהרה כי הפסיכיאטר הסביר למטופל על הסיכונים בשימוש בקנאביס והתחייבותו להמשיך במעקב אחר המטופל במהלך קבלת הרישיון לקנאביס.
קנאביס למצבים רפואיים נוספים
בקשות של מטופלים שמצבם הרפואי אינו נכלל בהתוויות והרופא בכל זאת מעוניין לרשום להם את הטיפול, נידונים ביחידה לקנאביס רפואי לאחר שרופא המטפל ממליץ על הטיפול ומנמק בצורה מפורטת, בצירוף מסמכים רפואיים מקובלים, את הסיבה לשימוש בקנאביס. בכל מקרה, המלצת רופא המוגשת ליק"ר לאישור אינה מחייבת את היחידה לאשר את הבקשה.
בשנים האחרונות מאושר באופן חריג טיפול בקנאביס רפואי למטופלים שאובחנו עם מחלת ריאות חסימתית כרונית COPD, נדודי שינה (אינסומניה) וסליקוזיס (מחלת ריאות שנגרמת על רקע חשיפה לסיליקה).
מי לא יכול לקבל טיפול בקנאביס רפואי ומתי צריך להפסיק טיפול?
לפני מתן טיפול בקנאביס, יש לשלול תחילה התוויות נגד שאינן מאפשרות קבלת היתר לשימוש בקנאביס:
- פסיכוזה פעילה
- מצב פסיכוטי בעבר
- הפרעת חרדה
- מחלה פסיכיאטרית תורשתית משמעותית אצל קרוב משפחה מדרגה ראשונה – במיוחד אצל מטופלים צעירים מתחת לגיל 30
- היסטוריה של התמכרות או שימוש לרעה בסמים
- חשש לשילוב בעייתי (אינטראקציה) עם תרופות או תכשירים נוספים שהמטופל נוטל למחלותיו. על השילובים המסוכנים בין קנאביס לתרופות ניתן לקרוא בהרחבה כאן
לפי נהלי משרד הבריאות, יש לשקול הפסקה זמנית של הטיפול בקנאביס במצבים הבאים:
- מצבי חירום פסיכיאטריים לרבות התקף פסיכוטי המסכן את המטופל או סביבתו.
- מחלת לב חדשה או החמרה במחלת לב קיימת.
- תופעות לוואי שגוברות על התועלת מהטיפול בקנאביס.
- חשד לשימוש לרעה או התמכרות.
- המידע על פיו התבססה הבקשה לאישור הטיפול כבר אינו נכון.
- חוסר יעילות של הקנאביס (כישלון טיפולי).
- היריון או הנקה.
- הפסקת מעקב סדיר אצל הרופא המטפל שהגיש את בקשת האישור.
- סיבות נוספות בהתאם לשיקול דעתו של הרופא המטפל מבקש האישור.
איזו כמות קנאביס מקבלים המטופלים?
הרישיון/מרשם הראשוני לקנאביס רפואי הוא למינון של 20 גרם לחודש בקטגוריה של (T10/C10) ובהמשך הכמות יכולה לעלות כל חודש בעוד 10 גרם ולשנות קטגוריות במרשם.
בקשות לאישור מינון חודשי של מעל ל-100 גרם של קנאביס רפואי רשאי להגיש למשרד הבריאות רק רופא מומחה במחלה שבגינה מבקש המטופל את הקנאביס המועסק בבית חולים ציבורי או מרפאה מקצועית של קופת חולים, והבקשה תאושר רק בכפוף לאישור מנהל בית החולים או רופא מחוזי בקופה.
מהיכן רוכשים את הקנאביס?
הקנאביס הרפואי מנופק כיום למטופלים בבתי מרקחת בלבד.
ניתן לרכוש קנאביס רפואי בבתי מרקחת המחזיקים רישיון ממשרד הבריאות למכירת המוצר. כיום מחזיקים ברישיון למעלה מ-300 בתי מרקחת ברחבי הארץ, חלקם פרטיים וחלקם אלו סניפים של רשתות הפארם הגדולות.
רשימת בתי המרקחת מופיעה באתר משרד הבריאות בקישור הבא, ישנם אתרי אינטרנט אחרים המפרטים גם את רשימות המוצרים בכל בתי המרקחת. יצוין כי לא כל בתי המרקחת מחזיקים מלאי קבוע של כל מוצרי הקנאביס שקיימים בשוק ולכן מומלץ לצלצל לבית המרקחת לפני ההגעה
*חלק גדול מבתי המרקחת מאפשרים משלוחים עד הבית.
מהן דרכי השימוש בקנאביס רפואי?
ישנן ארבע דרכים עיקריות לצריכת קנאביס רפואי: שאיפה בעישון, אידוי, שמן ושאיפה באמצעות משאף.
שאיפת קנאביס בעישון
שאיפה בעישון של פרחי הקנאביס בסיגריה מגולגלת (ג'וינט) או "באנג" הן הדרכים הנפוצות ביותר לצריכת קנאביס . החומרים הפעילים חודרים ביעילות דרך הריאות ומתחילים להשפיע תוך מספר דקות.
אידוי קנאביס
אידוי הוא הדרך המומלצת לצריכת קנאביס למטרות רפואיות. האידוי נעשה באמצעות מכשירים ייעודים לכך, ניתן לרכוש מכשירים אלו במגוון חנויות.
יתרונות השימוש בקנאביס באמצעות אידוי, טמונים בהשפעה המהירה שיש לחומר בדומה לעישון. לאידוי ישנם יתרונות רבים על עישון, בעיקר אי שאיפה של תוצרי שריפה. אין השפעה על האנשים בסביבה ולכן נגיש יותר מחוץ לבית. החיסרון הוא העלות הגבוהה של מכשירי האידוי האמינים והאיכותיים.
שמן קנאביס
בהשוואה לאידוי ושאיפה, תחילת ההשפעה של השמן מאוחרת יותר, אך משך ההשפעה ארוך יותר: 4 עד 6 שעות, כאשר שיא ההשפעה החל מ-30 דקות עד 3 שעות. אין נזקים מאידוי/שאיפה של אויר חם לריאות.
ניתן למדוד את המינון במדויק, שימוש קבוע בשמן שומר על מינון טיפולי נכון של קנאביס בדם לאורך יותר זמן.